Начало » Автостатии » Контрол на звука – ъпгрейд за тонколоните във вратите

Контрол на звука – ъпгрейд за тонколоните във вратите - 23.04.2011 г. 14:58

Нека си го кажем направо – вратите са много лош затворен обем за говорители. Ако някога сте махали кората от вратата на колата си, сигурно разбирате за какво говоря. Става дума за среда от тънка ламарина и много дупки. Освен това, вратите са покрити с прегради за влага представляващи парче найлон, което свободно трепери заедно с мелодията на музиката. Въпреки тези недостатъци, ако сте решили да купувате нови тонколони или просто искате по-добър звук в колата си, четете нататък.

Автомобилна врата без звукоизолацияОригиналните тонколони и оригиналната озвучителна техника в колата имат достатъчно мощност да породят вибрации във вратите, които причиняват досадно дрънкане и неприятни шумове. Това, за което повечето хора не знаят е голямата загуба на мощност на тонколоните монтирани във врати. Тънките нетретирани ламарини на стандартните автомобилни врати ги правят несолидни. При движението на говорителя, вибрациите предавани на ламарините на вратата са загубена акустична мощност. Друг проблем е, че външната обвивка на вратата е твърде близо до задната част на говорителя. Отражението и ехото създавано от задната звукова вълна води до изкривяване и влошаване акустичните качества на говорителя. Не ми ли вярвате? Пробвайте да вземете парче алуминиево фолио и поставяйки го близо до устата си да говорите. Усетихте ли разликата? Не само, че чувате вибрирането на фолиото, но и чувате как се променя гласа ви. Резултата не е добър. А при вратата има и технически отвори. С толкова много дупки във вътрешната преграда на вратата не може да очаквате плътен мид-бас звук.

Решение за контрол на звуковите вълниИзолиране на външна преграда

Оптималната кутия за говорител се прави от солиден, нерезониращ материал, който свежда до минимум вътрешните звукови отражения (ехото и изкривяване на звука създавани от задната звукова вълна). Както може да видите от изображението, нетретираната врата е далеч от този идеал. Използвайки правилните материали и похвати, можете да възвърнете загубените акустични качества на тонколоните и едновременно да намалите нивото на външния шум в колата. Когато тя е по-тиха, вече няма да ви се налага да усилвате звука на стерео уредбата за да преодолявате шума от шосето.

Във вратата има три вида шумове: вибрационен шум, шум на околната среда и шум от рефлектиращи вълни. Вибрационните шумове са очевидни. Звуковата мощност на тонколоната причинява дрънкане и резонанс на ламаринените повърхности на вратата и на декоративната вътрешна кора. Втория вид – шум на околната среда, идва от два източника. Това са звуците проникващите от шосето и звуците от задната звукова вълна, преминаващи безпрепятсвено през технологичните отвори във вратата. Особено неприятен е шумът от задната звукова вълна на говорителя, който не само вмъква нежелани примеси в изходния звук от възпроизвеждането, но и убива басовите честоти. Последния проблем е шума от рефлектиращи вълни: безконтролно отразяване на звукови вълни, там където не трябва. Това се случва на две места. Първо, задната звукова вълна от говорителя рефлектира (отразява се) от външната обвивка на вратата. Този звук се примесва с звука от говорителя и така имате чувството, че го слушате през тръба. Второто място е между вътрешната обвивка на вратата и декоративната кора. Звуковите вълни подскачащи в това пространство придават ехо на звука. За да преодолеете тези проблеми е необходимо инсталация на шумоизолационни материали.

За целта Parts.bg ви разкрива няколко различни решения за подобряване на звука във вашата кола:  добро, по-добро, най-добро. За постигане на крайната цел ще използваме основно звуко и шумоизолационен материал състоящ се от алуминиево фолио и полимерен слой на базата на гума, а в оптималния вариант ще сложим и акустична пяна. Водещите производители на тези материали са Dynamat, STP, Second Skin.

Полагане на звукоизолационни материалиДобро

Приложете шумоизолационен материал върху вътрешната обвивка на вратите.

Вътрешната обвивка на на вратата е металния панел непосредствено зад декоративната кора. Говорителя в повечето случаи се монтира именно върху тази преграда и тя е най-нуждаещата се от изолация. Покриването на дупките елиминира разсейването и загубата на басовите честоти, и осигурява по-добра динамика и повече мощност на системата. С тази инсталация не само елиминирате изкривяването на звука дължащо се на резонанса на панелите, но и понижавате външния шум от шосето. Монтажът на тази изолация понижава с до 4dB шума в купето на колата. Занижение от 3dB е съизмеримо с удвояване на ефективната мощност на усилвателя. Резултатът е много изгодно и ефективно решение, което увеличава значително качеството на звука в колата и същевременно понижава външния шум.

По-добро

Приложете шумоизолационен материал върху външната обвивка на вратите

По-добрия монтаж изисква полагането на звукоизолационен материал както върху вътрешната така и върху външната обвивка на вратите. Този монтаж е малко по-труден и по-скъп, но за добри резултати от приложението му се изисква полагането на материала на най-малко 50% от площта на външната обвивка. Колкото повече гол метал покриете, толкова по-добре. Третирането на външната обвивка осигурява солиден затворен обем за говорителя. Задната стена на затворения обем сега е също толкова солидна колкото и предната. Работата на мид-бас говорителите сега е оптимизирана. Това решение допълва звуковата бариера, която блокира шума от шосето и не му позволява да проникне във вашия автомобил.

Най-доброто

Добавете акустична пяна върху вътрешната и външната обвивка на вратите

В допълнение на другите две стъпки, добавете слой акустична пяна директно на външната стена точно зад говорителя. Това понижава шума и изкривяването причинявано от задната звукова вълна и значително подобрява звуковите качества на говорителя. Сега може да сте сигурни, че сте елиминирали кухия звук създаван от задната звукова вълна. Добавянето на акустична пяна върху вътрешната обвивка на вратата елиминира подскачащите (рефлектиращи) звукови вълни в пространството между вътрешната обвивка и кората на вратата. Имайте предвид, че акустична пяна се продава с различни дебелини, които трябва да съобразите с възможностите за монтаж във вашите врати. Монтажа на пяна върху вътрешната обвивка, не позволява допирането на кората до вратата и по този начин спира неприятното дрънкане.

 

Заключение

Създавайки неутрална акустична среда във вратите, ще постигнете удивително подобрение на качеството на стерео уредбата във вашата кола. Тези похвати и висококачествени материали ви позволяват да постигнете това. Добрия резултат зависи от добрия монтаж. Вие спряхте дрънкането на вратите, ограничихте външния шум от шосето и елиминирахте шума и изкривяването на звука причинено от задната вълна. Освен това подобрихте динамичното въздействие на мид-басите, чистотата на звука и разширихте динамичния обхват. Това прави обикновените тонколони добри, а добрите тонколони – изключителни. Без контрол над звуковите вълни, вие получавате само половината от потенциала на новите си тонколони. Контрола на вълните ви позволява да получите всичко за което сте платили.