Начало » Автостатии » Пролетно размразяване на автомобила

Пролетно размразяване на автомобила - 11.03.2011 г. 17:32

Пролетно почистване на автомобилаЗимата беше дълга, студена и доста снежна. Въпреки това март донесе първите симптоми на пролетта. Понеже времето се затопля, природата се раззеленява отново, а ние се изпълваме с пролетно усещане, ни се иска да свалим зимните дрехи, да се отървем от зимната ленивост и да започнем пролетното почистване.

А какво правим с колата си? Към пълното възраждане на тялото, душата и дома, защо да не направим и цялостен преглед на автомобила си, за да го предпазим от преждевременно амортизиране?

Пролетно почистване

Цялостното почистване на автомобила е важно за отстраняването на остатъците от солта на пътя, използвана за разтопяването на снега. Уверете се, че са добре почистени всички места под автомобила и вътрешната част на арките на колелата. Солта е агресивна субстанция и, ако не бъде отстранена, може да доведе до корозия и следователно до скъпи ремонти след няколко години.Измиване на гумите и джантите

Пясъкът от пътя може да повреди боята на каросерията. Ако това се случи, е необходима незабавна поправка на засегнатите зони, например със стик за повърхности корекции с цвета на купето (продават се в специализираните магазини).

Както пролетно време почистваме основно домовете си, така е време да се погрижим и за интериора на автомобилите си. Вследствие на продължителната употреба на отоплителната и вентилационната система вътрешната страна на предното стъкло е покрита с мръсен слой. Това може да се превърне в истински проблем за безопасността, защото съществува голям риск от загуба на видимост при попадане на директна слънчева светлина върху стъклото.

Солта от пътя, влагата и праха, които внасяме в автомобила заедно с обувките си, могат да предизвикат неприятна миризма в купето. За да предотвратим миризмите, трябва да почистваме от време на време стелките на пода.

През зимните месеци ледът на предния прозорец е взел своя данък от перата на чистачките. Нов чифт пера ще ви помогне да имате по-добра видимост. В същото време трябва да проверите дали гумените уплътнения на прозорците и вратите са в добро състояние.

Смяна на гардероба

С повишаването на температурата навън хората масово отиват в сервизите, за да сменят зимните гуми на автомобилите си с летни. В страните, които се намират на висока надморска височина и в планинските региони обаче е препоръчително тази смяна да се извърши не по-рано от края на април. Както се казва, една лястовица пролет не прави и опитът показва, че и през месец април е възможно да има, макар и кратки, студени периоди със сняг и ледени нощи.

Вие от тези хора ли сте, които държат различни бoклуци в колата си? Сега е отличното време за истинско почистване: Изхвърлянето на всички неща, които търкаляте в багажника си, но никога не използвате, ще се отрази благоприятно и на джоба ви. Пренасяните ненужни вещи увеличават теглото на автомобила и респективно разхода на гориво. Между другото багажниците за ски на покрива също увеличават драстично разхода на гориво на автомобила.

Технически преглед

Допълнително към гореспоменатото би трябвало да направите бърз технически преглед на целия автомобил: уверете се, че всичките ви светлини са в изправност, както и охладителната течност, маслото и другите течности са на необходимото ниво. Ако следвате тези съвети, вашият автомобил ще бъде подготвен за пролетта.